فهرست مطالب

فناوری حمل و نقل - پیاپی 16 (بهار و تابستان 1390)

نشریه فناوری حمل و نقل
پیاپی 16 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کیانوش هاشمیان، خدیجه ابوالمعالی، نهال سلیمی صفحه 1
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه سلامت روان و کیفیت زندگی کارکنان مشاغل شیفتی و غیرشیفتی شرکت های هوایی ایران ایر و ماهان انجام گرفته است. این مطالعه به صورت پس رویدادی و از نوع علی- مقایسه ای است و نمونه آماری آن به طور مساوی از بین کارکنان شیفتی و غیرشیفتی شرکت های هواپیمایی ایران ایر و ماهان (120 نفر) انتخاب گردید. افراد جامعه گروه نمونه به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند و با استفاده از جدول دیلمن و سالنت حجم نمونه برآورد شد. در این پژوهش علاوه بر تکمیل پرسشنامه های سلامت روان و کیفیت زندگی، اطلاعات جمعیت شناختی نیز جمع آوری شده است. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از آزمون پارامتریک ((MANOVA انجام گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد:1. نوع کار (شیفتی یا غیرشیفتی) بر ابعاد کیفیت زندگی و سلامت روان کارکنان تاثیر داشت.
    2. بین ابعاد کیفیت زندگی و سلامت روان کارکنان شیفتی و غیرشیفتی تفاوت معنا داری وجود داشت.
  • شهریار افندی زاده، محمدرضا احدی، محمد تنظیفی، احسان دادور صفحه 13
    هدف از این پژوهش، یافتن مکان بهینه بر اساس روش تلفیقی تصمیم گیری چند معیاره و شبکه های عصبی کوهونن می باشد. در این روش، جهت احداث پایانه های ترکیبی کالاهای کانتینری با در نظر گرفتن ویژگی های مختلف شبکه حمل و نقل و زیرساخت های مرتبط با آن استفاده شده است. این مطالعه بر روی بندر شهید رجایی به عنوان قطب مهم صادرات و واردات کشور به/از نواحی داخلی ایران صورت پذیرفته است. در این راستا کوشش شده است با استفاده از روش پیشنهادی، به موقعیتی مناسب در میان استان ها و زمین های مستعد جهت احداث پایانه ترکیبی کالا در پس کرانه بندر شهید رجایی و زمین های داخل کشور دست یابیم. این تحقیق روش جدیدی، با هدف استفاده از روش ابتکاری شبکه عصبی کوهونن جهت تعیین محل بهینه پایانه ترکیبی با عملکرد چند وجهی نشان می دهد. در متدولوژی مورد نظر، روشی ساده و ارزان به منظور تعیین محدوده های بالقوه و رتبه بندی آنها به عنوان نواحی سیاسی/استانی معرفی شده است. ضمن آنکه جهت اعتبارسنجی روش ارایه شده به منظور اولویت بندی موجود و همچنین رتبه بندی نهایی، با برخی روش های تصمیم گیری چند معیاره کلاسیک محاسبه شده است و اولویت بندی حاصل از روش های گوناگون با یکدیگر مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: پایانه ترکیبی کالاهای کانتینری جهت انبار، پایانه دروازه ای، حمل و نقل ترکیبی، شبکه عصبی کوهونن، روش تصمیم گیری چند معیاره
  • مهران قربانی، هرمز ذاکری صفحه 23
    تقاطع، جزیی مهم از شبکه راه ها می باشد و طبق تعریف، موقعیتی از راه است که مسیر وسیله نقلیه توسط جریانی از مسیر فرعی یا کاربری حاشیه ای قطع می شود. دسترسی باعث تداخل و اغتشاش در جریان ترافیک شده، کندی جریان ترافیک اصلی را به دنبال داشته و به دلیل تفاوت در سرعت جریان مسیر اصلی و فرعی، پتانسیل تصادف را افزایش می دهد. حدود 45 درصد تصادفات در دسترسی ها و تقاطع ها به عنوان نقاط حادثه خیز در راه های برون شهری رخ می دهند. روش های مختلفی برای بهبود ایمنی دسترسی ها و تقاطع ها قابل اجرا می باشند. در این مقاله با بررسی روش های بهبود ایمنی تقاطع ها و اخذ نظرات کارشناسان خبره از طریق روش های مطرح نظرسنجی، به ارزیابی اولویت و اثرگذاری آنها پرداخته می شود. بر اساس نتایج مطالعات صورت گرفته، هدایت مناسب جریان ترافیک از طریق تامین روشنایی، تامین فاصله دید و بکارگیری مناسب تابلوها و علایم اخباری و اخطاری و ایجاد خطوط اختصاصی گردشی نسبت به سایر اقدامات، اثرگذاری بیشتری در افزایش ایمنی تقاطع ها دارند.
    کلیدواژگان: دسترسی، تقاطع، بهبود ایمنی، نقاط حادثه خیز جاده ای
  • مسلم فتاحیان دهکردی، محسن ابوطالبی اصفهانی، سید مهدی ابطحی صفحه 31
    در رویه های انعطاف پذیرکنترل تنش های کششی در زیر لایه آسفالتی، تنش فشاری روی بستر و افت و خیز کل روسازی بسیار مهم است. ترک های سازه ای در رویه آسفالتی ناشی از تنش های کششی در زیر آسفالت است. در مسیرهای روکش شده، کنترل این ترک ها از جهت افزایش و انتقال به لایه بالا از اهمیت بسزایی برخوردار است که با استفاده از محصولات ژئوسنتتیک با مدولاسیون بالا مانند ژئوگریدها و ژئوتکستایل ها می توان در رشد ترک های انعکاسی و نفوذ آنها به بدنه روکش جدید تاخیر ایجاد کرد. دستیابی به عملکرد مناسب لایه های ژئوگرید در کنترل ترک های انعکاسی وابسته به محل نصب و اجرای صحیح لایه ها است. در این تحقیق میزان تاثیر ژئوگریدها در طرح روکش آسفالتی جهت کنترل تنش و تاثیر بر گسترش ترک با لحاظ نمودن محل نصب ژئوگرید و همچنین عملکرد آن در کاهش تنش ها و تغییر شکل ها و طرح یک ضخامت بهینه برای روکش بررسی می شود. این مطالعه با کمک روش تحلیلی تفاضل محدود و استفاده از نرم افزار 2d flac صورت گرفته است و از مدل تئوری موهر - کولمب استفاده است. در نظر گرفتن معیار مقاومت برشی موهر – کلمب با مدل رفتاری الاستو- پلاستیک مزایایی چون سادگی معیار، خطی بودن، تعداد پارامترهای کم و پیش بینی رفتار مصالح اصطکاکی در ناحیه شکست برشی را دارد.
    کلیدواژگان: روسازی انعطاف پذیر_ تنش های کششی، ژئوگرید، روش تحلیلی تفاضل محدود، ترک های انعکاسی
  • حمیدرضا قاضی مقدم، مسعود یقینی صفحه 43
    امروزه لزوم استفاده از حمل ونقل عمومی به منظور کاهش بار ترافیکی به ویژه در سفرهای درون شهری بر هیچ کس پوشیده نیست. رشد روزافزون وسایل نقلیه از یک سو و افزایش تمایل شهروندان به استفاده از وسایل نقلیه شخصی از سوی دیگر باعث شده است تا هر روز جریان ترافیک خیابان های شهرها و به خصوص کلان شهرهای کشور سنگین تر شده و مشکلاتی از قبیل افزایش زمان سفر، افزایش آلودگی ناشی از مصرف سوخت، اتلاف بیش از حد سوخت، افزایش سوانح و تصادفات بروز کرده و در کنار آن ناراحتی های روحی و روانی شهروندان تشدید شود. همه این موارد، دال بر ضرورت توسعه سیستم حمل ونقل عمومی و کاهش موانع فراروی این مفهوم است. استفاده از فناوری های ارتباطات و اطلاعات در قالب سامانه های پیشرفته حمل ونقل عمومی امکان ارایه خدمات جدید و پیشرفته به کاربران ناوگان حمل ونقل عمومی و نیز کاهش قابل توجه هزینه های مدیریت و بهره برداری را فراهم می سازد. با این رویکرد، در این مقاله ضمن پرداختن به لزوم توسعه سامانه های مزبور در کشور برخی سامانه های اطلاع رسانی دنیا و پتانسیل های توسعه سامانه های مشابه در کشور معرفی می شود. در انتها نیز با توجه به کارکردها و امکانات سامانه های برنامه ریزی سفر مورد مطالعه، پیشنهادهایی برای تحقیقات آتی در این حوزه ارایه می شود. با توجه به نظری بودن موضوع پژوهش، روش تحقیق به صورت اسنادی و بررسی متون و مطالعه نمونه سامانه های تحت وب این حوزه در کشورهای توسعه یافته بوده و عمده ترین منابع مورد استفاده، کتاب ها و مجلات تخصصی، طرح های پژوهشی مرتبط و مقالات و منابع معتبر شبکه جهانی اطلاع رسانی بوده اند. همچنین با توجه به ماهیت داده های تحقیق، شیوه پژوهش، کیفی و مبتنی بر روندی تحلیلی خواهد بود.
    کلیدواژگان: حمل ونقل ترکیبی، برنامه ریزی سفر، بهترین مسیر، انتخاب مد حمل ونقلی، حمل ونقل همگانی
  • سید عباس طباطبایی، محسن نجفی علمدارلو * صفحه 53

    یکی از اجزای اصلی تشکیل دهنده روسازی آسفالتی قیر است و تهیه آسفالت با کیفیت مستلزم استفاده از قیر مناسب می باشد. استفاده از قیر متناسب با شرایط آب وهوایی با توجه گستره پهناور کشور که شامل مناطق مختلف آب وهوایی می باشد ضروریست. اما متاسفانه کمتر به این نکته توجه شده و قیرهای مورد استفاده در مناطق مختلف کشور معمولا تفاوت چندانی با هم ندارند و همین امر باعث کاهش بازده روسازی می گردد. استان فارس نیز به نوبه خود دارای گستردگی آب وهوایی بسیاری است. در این پژوهش بر اساس روش شارپ قیر مناسب برای مناطق مختلف استان فارس به دست آمده و نقشه پهنه بندی استان فارس بر اساس قیر مناسب برای استفاده در هر منطقه ترسیم می گردد.

    کلیدواژگان: فارس، شارپ، قیر، آب وهوا
  • ایمانه خزاعی، قربان محمد جعفرزاده، حسین فخرایی صفحه 59
    وجود مصالح کوهی با جذب آب بالا (بیشتر از 3%) و استفاده از آن در بعضی از پروژه های بزرگ مشکلات زیادی از لحاظ دوام مخلوط های آسفالتی در برابر آب ایجاد نموده است. با توجه به عدم وجود مصالح کوهی مناسب در نزدیکی شهر بیرجند، در مقاله حاضر تلاش شده است تا با جایگزینی بخشی از قیر مصرفی با گوگرد به بررسی پارامترهای طرح مارشال و بهبود نسبت استحکام آسفالت بپردازیم. از طرف دیگر وجود گوگرد مازاد در پالایشگاه های کشور، توجه به کاربردهای جدید آن را ضروری ساخته است. یکی از این کاربردها استفاده از گوگرد در تهیه مخلوط های آسفالتی است که منجر به بهبود برخی ویژگی های فنی مخلوط های آسفالتی می شود. به این منظور، ابتدا درصد قیر بهینه با قیر خالص و مخلوط های گوگردی در نسبت های قیر/ گوگرد 80/20، 70/30 و60/40 به دست آمد. در مرحله بعد روند تغییرات پارامترهای طرح مارشال با افزودن گوگرد مورد بررسی قرار گرفته و نتایج تحلیل شد. سپس بر روی نمونه های مارشال تهیه شده با قیر بهینه از مخلوط های آسفالت گوگردی و آسفالت معمولی آزمایش نسبت استحکام صورت گرفت و نتایج با یکدیگر مقایسه شد. تحلیل نتایج نشان داد که افزودن گوگرد تاثیر قابل توجهی بر افزایش دوام مخلوط های آسفالتی در برابر آب دارد
    کلیدواژگان: مخلوط های آسفالتی، آسفالت گوگردی، گوگرد، طرح مارشال، نسبت استحکام
  • محمدحسن اسماعیلی، مرتضی اسماعیلی صفحه 73
    افزایش حجم تردد وسایل نقلیه ریلی و جاده ای در کلان شهرها اثرات زیست محیطی مختلفی را برای این شهر ها در بر داشته است. یکی از مهمترین معضلات افزایش حجم ترافیک در این نقاط، اثرات ارتعاش حاصل از آن بر سازه ها، انسانها و تجهیزات ابزار دقیق قرار گرفته در مجاورت مسیر عبور ترافیک است. با توسعه حمل و نقل ریلی درون شهری و عبور خطوط مترو از مجاورت سازه ها موضوع اثرگذاری ارتعاش بر سازه ها، اهمیت ویژه ای یافته است. این موضوع در شهرهایی با زیر ساخت های کهن و دارای بناهای تاریخی و فرهنگی، بیشتر مورد توجه است. ماهیت ناشناخته رفتار سازه ای بناهای تاریخی و ارزش فرهنگی بالای آنها لزوم توجه بیشتر به ماهیت اثر گذاری ارتعاش بر آنها را روشن می سازد. اولین گام در ارزیابی ماهیت اثر گذاری ارتعاش بر سازه ای تاریخی تعیین مقادیر مجاز ارتعاش وارده بر این سازه ها است. در این مقاله ابتدا مطالعه ای روی مقادیر مجاز ارتعاش وارده بر سازه ها در آیین نامه های کشورهای مختلف صورت گرفته و با مقایسه و ارزیابی این مقادیر در نهایت ضوابطی برای میزان ارتعاش مجاز رسیده به بناهای تاریخی با مصالح بنایی سازگار با شرایط بناهای تاریخی ایران پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: ترافیک درون شهری، سازه های تاریخی، مقادیر مجاز ارتعاش
|
  • K. Hashemian, Kh. Abolmaali, N. Salimi Page 1
    This research is meant to compare “Mahan“, and “Iran Air” Airlines’ employee mental health and the quality of life, among the shift and none-shift jobs. Present study, is a post factor and comparative research in which statistical sample has been chosen equally among “Mahan” and “Iran Air” shift and none-shift employees (120 people), using multi-level sampling method. The people of the sampling society were chosen by basic random method, and the sample volume was achieved using Sallant & Dillman table. There was not only provided the sample group with mental health and quality of life surveys, but also collected their demographic information. The statistical analysis, and review of the data of this survey, is analyzing and descriptive, using parametric MANOVA test. The results showed that:1- The type of job (shift or none-shift) affected employee’s mental health and quality of life matters.2- There were significant differences between the quality of life and mental health factors the shift and non-shift employees.
  • S. Afandizadeh, M.R. Ahadi, M. Tanzifi Page 13
    The purpose of this research is to determine the optimal location of an Inland Clearance Depot with consideration of various characteristics of the transportation network. A method is proposed based on Multi-Criteria Decision Making (MCDM) and Kohonen neural networks. As a case study, the hinterland of Shahid Rajaee Port is evaluated with the proposed method, as the most important container port in Iran. The contribution of this article is the new method of application of Kohonen neural networks for optimizing the location of intermodal terminals, with the main focus on dry ports. Application of the proposed method will result in a decreased number of potential options, and a final ranking of options that will mean the complementary researches will be easier, faster and cheaper for the top-ranked options. For validation of the proposed method, final rankings are calculated by application of MCDM methods, and the results are compared with each other.
  • M. Ghorbani, H. Zakeri Page 23
    Intersection is an important part of road network, and according to geometric definition, is a point of road that the alignment of main road is crossed by traffic flow of second road or roadside land use. Access leads to distortion to traffic flow, decrease speed, and because of speed differences between main and second road, increases accident potential risk. About 45 percent of accidents are occurred at access and intersection as black spot point. Several methods can be implemented to improve safety at accesses and intersections. In this paper, by assessment of important problems at intersection and comments taken from experts by surveying method, intersection safety improvement methods were evaluated. Accordingly, control and appropriate direction of traffic flow and proper applying of signs, markings, has more effects on safety improvement at intersection than other treatments.
  • M. Fattahian, M. Aboutalebi, M. Abtahi Page 31
    Control of tensile stress beneath the asphalt layer, stress and deflection of pavement in flexible pavements is very important. Structural cracks in asphalt layers are due to the tensile stresses in coated routes. Control of cracks in order to avoid their increase and transfer to the upper layers is necessary. Deceleration of reflection cracks growth can be made by using Geosynthetic products such as Geogrids and Geotextiles. Achieving appropriate performance of Geogrid layers in controlling of reflection cracks depends on proper installation of layers. In this paper, the effect of Geogrids in asphalt layers in order to control stress and avoid crack development is studied by determination of installation place and its performance in stress decrease. It is also presents an optimum thickness design for the layer. This study was made by finite difference numerical analysis method, flac2d software and mohr-coulomb theory.
  • H.R. Ghazimoghadam, M. Yaghini Page 43
    The need for using public transport to reduce traffic load, especially in urban areas is apparent. The excessive growth of vehicles and people's tendency for using their own vehicles, result in traffic jam and produce problems such as increase in travel time, fuel consumption, pollution, accidents and aggravation of psychic disorders. All of these issues indicate the necessity of public transport development. Application of information and communication technologies in public transport systems provides new services for users and decrease operational costs. In this paper, the necessity for development of such systems in Iran will be reviewed and some of the existing information systems in the world and potentials for developing the same systems in the country will be studied. At last, according to the facilities and functions of these systems, a few suggestions will be presented for upcoming studies.
  • S.A. Tabatabaee, M.N. Alamdarlo Page 53

    Bitumen is the main component of asphalt pavements and asphalt preparation requires the use of high quality bitumen. The use of bitumen considering the vast range of weather conditions including varies climatic regions is essential. Unfortunately, there is normally no difference between the bitumens used in different regions of Iran and this will reduce the efficiency of pavements. Fars province also has variety of climate, and in this study, based on Sharp's method appropriate bitumen for different regions of the province was specified and zoning map based on appropriate bitumen for appliying in each region in Fars province was presented.

  • I. Khazaei, Gh.M. Jafarzadeh, H. Fakhraei Page 59
    Despite mountain materials with high water absorption (greater than 3) and its use in some large projects has caused many problems in terms of asphalt mixtures stability against the water. Due to lack of appropriate mountain materials near the town of Birjand, in this paper is tried to replace part of the bitumen used with sulfur in order to study parameters of the Marshall Plan and improvement asphalt stability ratio. On the other hand, existence of extra sulfur in the country's gas refineries has made necessary attention to its new applications. One of these applications is the use of sulfur in preparation of asphalt mixtures which results in improving some of the technical characteristics of asphalt mixtures. For this purpose, the percentage of optimum bitumen with pure bitumen and sulfur mixtures were obtain in ratios of bitumen/sulfur 80/20, 70/30 and 60/40. In next stage, changes in parameters of the Marshall Plan were studied by adding sulfur and the results were analyzed. Then, the experiment of stability ratio was done on Marshall samples prepared with the optimal bitumen from mixtures of sulfur asphalt and normal asphalt and the results were compared. Analysis of the results showed that adding sulfur has a significant effect on increase of durability of asphalt mixtures against the water.
  • M. H. Esmaeili, M. Esmaeili Page 73
    The growth in traffic volume of the road and rail vehicles in mega cities has different environmental impacts. One of the most important problems is the impact of traffic vibrations on structures, people and precise equipments in the vicinity of traffic routes. The impact of vibrations on structures has a specific importance with development of urban rail transportation and subway lines from the vicinity of the buildings. This must be considered especially in the cities with old infrastructures and monuments. The unknown nature of monuments’ structural behavior and their priceless cultural value clarify the necessity of more consideration to the vibration impacts on them. The first step in evaluation of vibration impact on a historical monument is the determination of the allowable vibration. In this paper, the allowable vibrations in different codes are studied and with comparison and evaluation of them, the level of vibration that can be acceptable for the monumental structures of the country is proposed.